dimecres, 12 d’octubre de 2016

CANÇÓ-2: Tu Enemigo (Especial #12Oct)


Avui, 12 d'octubre, em ve de gust musicar el dia amb la cançó de "Tu enemigo", de Pablo López Ft. Juanes.

  
"A pesar de la nomenclatura (Día de la Hispanidad), (...) el #12Oct sempre ha commemorat l’arribada de Cristòfor Colom a Amèrica i l’inici de les relacions entre aquesta i la vella Europa; unes relacions determinades, malauradament, pel colonialisme dels estats europeus.
Arran d’aquestes relacions, comença un capítol de la història vergonyós, caracteritzat per segles de racisme, esclavatge, assassinat i espoli contra els pobles americans; un procés que suposa l’absoluta opressió i destrucció íntegra de cultures centenàries. (...)
Tampoc és estrany, insistint en la nomenclatura, que alguns estats llatino-americans hagin pres nota recentment, de forma que aquest dia l’anomenin oficialment Día del respeto a la diversidad cultural, Día de la Descolonización o Día de la resistencia indígena.
Perquè, en definitiva, (...) el que va passar aquell 12 d’octubre (de 1492) no va ser “el descobriment” d’una terra nova, sinó “l’encobriment” d’una cultura, ni pitjor ni millor que la nostra, simplement diferent. PER LA SOBIRANIA I LA DIGNITAT DELS POBLES!" 

>Llegir més a 12 d'octubre, res a celebrar*, un article del Col·lectiu Es Fibló.

* NOTA: Respecte a aquest últim enllaç, m'agradaria que no es tingués en compte la ideologia política que el va publicar ara fa un any; sinó que l'he escollit personalment per com explica què celebrem, realment, en un dia com avui.

"Olvidaron 
que el hombre no es más que un hombre,
que tus manos son mi bandera
y que tengo de frontera una canción." 
Tu enemigo, PABLO LÓPEZ FT. JUANES

1 comentari:

  1. No hi podria estar més d'acord.... El colonialisme de l'època va arrasar amb moltes cultures, però a Amèrica va ser terrible. El contacte amb la verola per primera vegada, entre d'altres malalties, va causar més morts que les guerres de l'últim segle juntes... Què estem celebrant?

    ResponElimina