divendres, 2 de desembre de 2016

REVOLUCIÓ COPERNICANA EN PEDAGOGIA i dues recomanacions més de llibres


Per a l'assignatura Identitat i Desenvolupament Professional he hagut de llegir, com a segona lectura obligatòria*, Frankenstein educador, de Philippe MEIRIEU.  

En la segona part d'aquest "manual", l'investigador i escriptor francès, especialista en ciències de l’educació, proposa una "revolució copernicana en pedagogia", la qual resumeixo a continuació perquè em sembla molt interessant tenir-la en compte a l'hora d'educar:

1. NO utilitzar, com a mecanisme, l’excés d’autoritat envers l’educand/a.
2. Guiar a l’educand/a positivament sense portar-lx als pensaments de l’educador/a. = Deixar que s’expressi i incitar a l’infant a què sigui ell/a mateix/a perquè, progressivament, desenvolupi la SEVA personalitat.
3. Evitar que l’alumnat aprengui “de memòria” perquè la informació retinguda, aleshores, és apresa per a un temps curt i, a la llarga, esdevé inaplicable.
4. En conseqüència, preocupar-se perquè la comprensió i l’assimilació dels aprenentatges siguin bones. = Assegurar-se que els continguts resultaran útils i eficaços en un futur i aplicables a la vida quotidiana.
5. Fomentar la motivació personal de tal manera que siguin els mateixos educands els que es proposin metes positives, enlloc d’imposar-los els objectius (externament) perquè “és així”.
6. Encarregar-se de posar límits “sans” en les investigacions empíriques de l’educandat per garantir, sempre, la seva seguretat i el bon desenvolupament del procés.
7. Arribar a un fi que seria entendre i assumir la pedagogia aplicada; ja que, si l’educand/a entén els mètodes pedagògics utilitzats per la seva educadora, podrà exercir (directe- o indirectament) com a tal.

* Com sempre, podeu llegir la meva reflexió d'aquest llibre i el primer (Martes con mi viejo profesor, de Mitch ALBOM) fent click aquí, i teniu els dos llibres en PDF fent click als enllaços dels respectius títols.
Bona lectura (de nou)!

2 comentaris:

  1. Realment quin bé faria que més d'un professor i més de dos es llegís aquest post...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho crec! Però potser encara seria més efectiu que es llegissin directament el llibre de "Frankenstein educador"😉

      Elimina